Superklaas en Sintervisie


‘Kan ik op korte termijn een afspraak bij u maken?’. De sonore mannenstem door de telefoon klinkt krachtig maar er zit ook iets smekends in. Ik pak mijn agenda en doe een voorstel. ‘Hoe is uw naam?’ Schrijft u maar dhr B. van Myra. Ik noteer naam en telefoonnummer en de man hangt op met: ‘Dan zie ik u snel, dank u wel’.Ik blijf met een raar gevoel achter. Op de afgesproken tijd komt mijn supervisant binnen. Hij stelt zich voor als de Bisschop van Myra. Zit op het puntje van zijn stoel en wil meteen van wal steken. Ik haal eerst koffie voor hem en om te landen en zich thuis te voelen doe ik er wat suikergoed bij. ‘Hebt u geen baklava of iets dergelijks van thuis?’, vraagt hij met een lach.
Ik duik de keuken weer in en kom terug met een pak stroopwafels. Hij valt er meteen op aan. ‘Tja ziet u, begint hij, ik zit denk ik tegen een burn out aan….ik kan het niet meer opbrengen…’.
‘Vertelt u maar…’
‘Al die informatie die ik moet opnemen van de social media over mezelf en mijn personeel wordt me teveel. Ik verzuip erin!’
‘Welke informatie bedoelt u precies?’ Het lijkt net gewone supervisie, openende vragen….laat hem eerst zijn verhaal vertellen….
‘Facebook, twitter, linked in’. Hij telt het af op zijn vingers. ‘Ik heb u trouwens op de laatste gevonden. Maar ik kom erin om en ik erger me dood. Hele flora (‘fora’ verbeter ik hem zo automatisch dat ik er zelf van schrik) gaan over de rol van priesters met kinderen. Kan ik nu wel of niet een kind op schoot nemen? En die Pietendiscussie….het wordt me teveel…ik raak er helemaal van in de war….wat moet ik nou?’
‘Wat voor informatie heeft u nodig om uw beroep goed uit te kunnen oefenen?’ De bisschop zit inmiddels vermoeid tegen de stoelleuning, de rechterhand draait krulletjes in zijn baard. De vraag overvalt hem zichtbaar. Een tweede stroopwafel is op weg naar zijn mond.
Hij denkt na en antwoordt na een tijdje: ‘Nou ….gewoon..de verlanglijstjes……kinderbriefjes in de schoen bij de haard….’
Plotseling springt hij op: ‘Graag een vervolgafspraak. Op 6 december want voor die tijd heb ik het te druk’. Na een warme handdruk vertrekt hij haastig. Ik laat hem uit…hij loopt door het grint, ik kijk hem na…hoor ik nou gehinnik om de hoek?
NB: Iedere gelijkenis met bekende personen berust op uw eigen fantasie.
30 november 2014